top of page

MJESEČEV OTOK

MOON ISLAND ADVENTURE

 

8-dnevna biciklistička i pješačka avantura po mjesečevom krajoliku najvećeg hrvatskog otoka s posjetom Rijeci / 8 days of bike&hike adventure on the moon-like and largest Croatian island - Krk + trip to the city of Rijeka

Vođena biciklistička i pješačka tura
Trajanje: 8 dana
Težina: lagano do srednje teško (6/10)
Polazna točka: Rijeka, Hrvatska
Datumi polaska: 1104 2504 0905 2305 0606 2006 0407 1807 0108 1508 2908 1209 2609 1010

 

UKLJUČENO U CIJENI

 • 8-dnevna vođena biciklistička i pješačka tura

 • 8 noćenja u apartmanima ili hotelu *** ili ****

 • 8 polupansiona (doručak + ručak ili večera)

 • 8-dnevni najam brdskih bicikala s kacigama i lokotom

 • grupni transferi kombijem tijekom trajanja ture

 • pratnja kombija tijekom ture

 • karte biciklističkih staza i ture

 • vođenje na hrvatskom i engleskom jeziku

 • ulaznica za spilju Biserujku

 • ulaznica u muzej Bašćanske ploče

 • vođena tura po Rijeci

 • transfer brodom Vela Luka-Baška

 

NIJE UKLJUČENO U CIJENI

 • troškovi prije i poslije ture (zrakoplovne karte, karte za vlak, autobus ili privatne transfere)

 • putno osiguranje

 • dodatna noćenja

 

CIJENA PO OSOBI SEZONA 2015.
(na bazi najmanje 6 osoba)

 • od 890 EUR

za polaske osim u visokoj sezoni

 • dodatnih 180 EUR

za polaske u visokoj sezoni (bold datumi polazaka)

Guided cycling, mountain biking and hiking tour
Duration: 8 days
Difficulty level: moderate to intermediate (6/10)
Meeting point: Rijeka, Croatia
Scheduled starting dates: 1104 2504 0905 2305 0606 2006 0407 1807 0108 1508 2908 1209 2609 1010

 

THE PRICE INCLUDES

 • 8-day guided bike&hike tour

 • 8-night accommodation in 3 to 4* apartments or hotels

 • 8 half boards including breakfast with lunch or dinner

 • 8-day bike rental including a lock and a helmet

 • shuttle transfers and escort during the tour

 • trail maps

 • english speaking tour guides

 • ticket to Biserujka cave

 • ticket to Baška Tablet Museum

 • guided tour of the city of Rijeka

 • boat transfer Vela Luka–Baška

 

 

EXTRA COSTS

 • all trip expenses before and after the tour, including plane, train or bus tickets or private transfers

 • travel insurance

 • additional accommodation

 

PRICE PER PERSON 2015.
(based on min. 6 persons)

 • from 890 EUR

all departures except peak season

 • additional 180 EUR

peak season departures (bold)

Za detaljni plan putovanja, upute za dolazak do Rijeke, galeriju fotografija, detaljne karte terena, te nagib i profil terena skinite PDF dokument Mjesečev otok.

For detailed itinerary, instructions how to get to Rijeka, photo gallery, detailed maps and terrain profile, download Moon Island PDF document.

PLAN PUTOVANJA

 

1. DAN (subota)

 

Rijeka - Šilo
Sastanak na parkiralištu ispred željezničkog kolodvora u Rijeci u 15 h. Nakon kratkog upoznavanja, odlazak kombijem prema Šilu na otoku Krku. Prelazak Krčkog mosta i vožnja do Šila. Smještaj u apartmane i po želji šetnja i kratko upoznavanje mjesta. Navečer zajedničko druženje, detaljne informacije o narednim turama, otoku Krku, te zajednička priprema večere - tradicionalnog primorskog janjećeg žgvaceta sa šurlicama. Druženje i slobodno vrijeme poslije večere. Noćenje u Šilu.

 

2. DAN (nedjelja)

 

Šilo – Klimno – Meline – spilja Biserujka – jezero Njivice – Njivice – Sužan – Dobrinj – Šilo

Udaljenost: 30 km (biciklom)
Doručak i kratki sastanak u Šilu. Polazak prema Klimnu slikovitim makadamskim putem, a zatim vožnja asfaltiranom cestom do plaže Meline u uvali Soline koja je poznata po svojem ljekovitom blatu. Ovdje ćemo se kratko zaustaviti gdje se možete namazati blatom, okupati ili uživati u suncu. Odlazak cestom kroz Rudine te do spilje Biserujke, posjet spilji uz pratnju vodiča i razgledavanje zadivljujućeg podzemnog krškog pejzaža. Vožnja makadamskom cestom do jezera Njivice. Krajolik se iz kamenog krša pretvara u pitome livade i pašnjake na kojima susrećemo konje i krave. Dolazak u Njivice (nekad ribarsko mjesto, a danas jedno od turističkih središta otoka) te kraći predah uz obrok ili osvježavajuće napitke po vlastitoj želji. Nastavak vožnje većim dijelom makadamskim putem kroz pitomi brdski predio i prekrasne vidike prema sjevernom dijelu Krka i Rijeci. Dolazak u Sužan iz kojeg se pruža prekrasan pogled prema zaljevu Soline. Nastavak asfaltiranom cestom do Sv. Ivana Dobrinjskog, a zatim živopisnom makadamskom cestom i putem koji se uspinje prema Dobrinju (koji leži na nadmorskoj visini od 200 m). Kasni ručak u Dobrinju na slikovitom gradskom trgu, a nakon ručka slobodno vrijeme za šetnju po Dobrinju. Povratak u Šilo kombijem ili biciklom (6 km). Noćenje u Šilu.

 

3. DAN (ponedjeljak)

 

Šilo – Punta Šilo - Žestilac – Risika – Vrbnik – Risika – Gostinjac – Polje – Šilo

Udaljenost: 30 km (biciklom)
Doručak i kratki sastanak u Šilu. Polazak prema Punti Šilo gdje se nalaze svjetionik i tunjera - tradicionalna građevina s koje su ribari promatrali prolazak tune. S Punte Šilo može se vidjeti gotovo cijela istočna obala otoka Krka. Za nekoliko minuta dolazimo do ostataka bizantinske tvrđave otkuda se pruža prekrasan pogled. Nastavljamo vožnju uzbrdo kroz maslinike sve do Žestilca, a zatim se spuštamo prema Risiki te samoj obali s pješčanom plažom i ruševinama crkvice Sv. Marka. Nakon kraćeg odmora nastavljamo slikovitim obalnim putem prema Vrbniku. Na putu se nalazi nekoliko plaža pa je moguće kraće kupanje i uživanje u suncu. U Vrbniku nas očekuje ručak u tradicionalnoj konobi u kojoj ćemo kušati domaće specijalitete i poznatu Vrbničku žlahtinu. Vrbnik je izgrađen na litici iznad mora i specifičnog je arhitektonskog stila. Ovdje možete proći drugom najužom ulicom na svijetu, a također je i odlično mjesto za kupnju lokalnih proizvoda, vina i suvenira. Sve kupljene stvari mogu se ostaviti u kombiju i biti će dopremljene u Šilo. Putovanje nazad vodi nas kroz slikovite vrbničke vinograde, te kroz mjesta Risiku, Gostinjac i Polje. Noćenje u Šilu.

 

4. DAN (utorak)

 

Šilo – kapela Sv. Vida – Gabonjin – Porat – Milohnići – Krk

Udaljenost: 36 km (biciklom)
Doručak i kratki sastanak u Šilu. Prvi dio puta je nešto zahtjevniji jer prolazimo usponom, stoga ćemo nakon 5 km vožnje od Šila odmoriti pokraj kapele Sv. Vida, izgrađene u 12. stoljeću. Uspon se nastavlja još 3 km sve do mjesta Kras koje je najviše naseljeno mjesto na otoku (266 m n/m). Po dolasku u mjesto Gabonjin vidjet ćemo Park glagoljice i Put glagoljaša. Glagoljica je najstarije poznato slavensko i starohrvatsko pismo i jedan je od krčkih zaštitnih znakova. Put nas vodi do vrha brda na kojem se nalazi crkva Sv. Petra i najviša točka na sjevernom dijelu otoka odakle se pruža prekrasan pogled na sam otok i Kvarnerski zaljev. S vrha se spuštamo brdskom stazom prema glavnoj cesti, te kroz malena mjesta sve do Porata, prekrasne malene luke u blizini Malinske gdje ćemo odmoriti na nekoj od obližnjih plaža. Zatim nastavljamo do uzvišenja Fumak (61 m n/m) s raspelom koje je mnogim ribarima i moreplovcima služilo kao orijentir, a potom makadamskim putem prema Milohnićima. Na putu ćemo se zaustaviti kod crkve Sv. Krševana izgrađene između 6. i 12. stoljeća. Ručak nas očekuje u jednoj od tradicionalnih konoba u Milohnićima ili Poljici. Nakon ručka nastavljamo cestom prema Krku. Od ove točke vožnja je lagana i manje zahtjevna, a prolazimo kroz šumarke i nasade maslina. Dolazak u grad Krk. Noćenje u Krku.

 

5. DAN (srijeda)

 

Krk + izlet u Rijeku
(dan bez vožnje biciklom)

Doručak u Krku. Polazak kombija za Rijeku planiran je oko podneva, pa se jutro može provesti u razgledavanju grada Krka, kupnji ili odmoru na plaži. Rijeka je najveća hrvatska luka, te nakon Zagreba i Splita, najveći hrvatski grad. Od izuzetnog je povijesnog, trgovačkog, industrijskog i kulturnog značenja. Nakon vođene ture po gradskom središtu, te ručka u tradicionalnoj primorskoj konobi, na raspolaganju vam je slobodno vrijeme za vlastito razgledavanje, kupnju, uživanje u kavi na Korzu (središnjoj riječkoj šetnici prepunoj kavana i trgovina). Navečer povratak u Krk. Noćenje u Krku.

 

6. DAN (četvrtak)

 

Krk – Punat – Stara Baška – Batomalj – Baška

Udaljenost: 18 km (biciklom) + 7 km (pješke)
Doručak i kratki sastanak u Krku. Vožnja biciklom prema Dunatu, a zatim Puntarskom Dragom iz koje se pruža prekrasan pogled na otočić Košljun. Ukoliko postoji interes grupa može posjetiti franjevački samostan iz 15. stoljeća koji se nalazi na otočiću. Kratki odmor u Puntu uz moguće kupanje i osvježenje po želji. Nastavak vožnje uzbrdo prema Staroj Baški, prelazak 45. paralele sve do prijevoja na vrhu iznad Stare Baške odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na obalu i okolne kvarnerske otoke. Slijedi zasluženo spuštanje prema Staroj Baški u kojoj nalazimo jedne od najljepših plaža na otoku. Nakon ručka i odmora na plaži ostavljamo bicikle i nastavljamo pješke preko brda prema Baški (2-3 sata hoda). Na putu nalazimo sve manje grmlja i drveća, a krajolik se pretvara u grubi i kameni (vrlo sličan mjesečevoj površini) s tradicionalnim kamenim suhozidima. No i u ovom krajoliku pronalazimo neke od najvažnijih ljekovitih biljaka i začina, kao naprimjer kadulju i smilje. Ovo bilje zaštićeno je zakonom i nije ga dozvoljeno brati. Na putu ćemo vidjeti i mrgare - kamene zidove u obliku cvjetova, remek-djela tradicionalne arhitekture. Slične građevine nalazimo i u Škotskoj i Irskoj. Nakon vrha sa zadivljujućim pogledima slijedi spuštanje u Batomalj, a krajolik se postepeno mijenja u šumski. Dolazak u Bašku i noćenje u Baški.

 

7. DAN (petak)

 

Baška – plato Mjeseca - izvor Žanac – Draga Bašćanska – Jurandvor – Baška
Udaljenost: 26 km (biciklom)

Doručak i kratki sastanak u Baški. Krećemo s vožnjom prema crkvi Sv. Ivana i platou Mjeseca. Tamo možemo uživati u prekrasnom pogledu na Bašćanski zaljev i okolne otoke Prvić, Rab, Cres, Lošinj. Nastavak vožnje Sjeveroistočnom visoravni. Prema dogovoru moguć je odlazak i do lokve Diviške koja stoljećima služi za napajanje stoke i divljih životinja. Krajolik u ovom dijelu obiluje zadivljujućim kontrastima, od kamene pustinje nalik mjesečevoj površini, pa do pašnjaka i šumaraka. Spuštanje prema izvoru Žanac, a u ovisnosti o vremenskim uvjetima moguća je i posjeta slapu na Veloj Rici. Nastavak spuštanja slikovitom biciklističkom stazom po Bašćanskoj dolini kroz Dragu Bašćansku do Jurandvora. Uz stazu nalazimo skulpture glagoljskih slova (Bašćanska staza glagoljice). Posjet muzeju Bašćanske ploče i samostanu Sv. Lucije. Na ovom mjestu pronađena je Bašćanska ploča, prvi pisani dokument pronađen na starohrvatskom jeziku. Nastavak vožnje uz Velu Riku do Zaroka i Vele plaže u Baški. U Baški završavamo s vožnjom. Kasni ručak u Baški. Ostatak dana možete provesti na plaži, u šetnji gradom ili odmoru. Noćenje u Baški.

 

8. DAN (subota)

 

Baška – Bunculuka – Vela Luka – Mala Luka

Udaljenost: 8 km (pješačenje), povratak brodom
Doručak i kratki sastanak u Baški. Današnje pješačenje vodi nas od Baške prema zaljevu u Maloj Luci. Od nudističkog kampa Bunculuka moguće je krenuti dvjema stazama, jedna je kraća i manje zahtjevna, dok je druga nešto dulja i teža, ali i atraktivnija. Prva ide direktno iz Bunculuke preko brda do Vele Luke. Druga staza slijedi obalu i neke od najljepših jadranskih plaža, a zatim slijedi nešto zahtjevniji uspon prekrasnim kanjonom Vele Vrženice. S vrha slijedi strmo spuštanje prema Veloj Luci i prekrasnoj plaži. Ovdje je moguć kraći odmor, osvježenje u konobi ili kupanje. Nakon odmora nastavljamo penjanje prema ruševinama drevnog naselja Corinthija odakle se pruža nezaboravni pogled na Velu i Malu Luku, okolne otoke te kontinentalni dio Hrvatske. Spuštanje u Malu Luku vodi nas kroz ostatke rimskog naselja iz 4. stoljeća. U Maloj Luci očekuje nas domaći tradicionalni ribarski ručak, a nakon ručka slobodno vrijeme za kupanje i odmor. Povratak u Bašku brodom. Noćenje u Baški.


Tako završava i posljednji dan naše avanture. Sljedećeg jutra (nedjelja) nakon doručka organiziran je transfer do željezničkog kolodvora u Rijeci te odlazak.

ITINERARY

 

DAY 1 (saturday)

 

Rijeka - Šilo
The meeting point is at the parking lot in front of Rijeka railway station at 3 PM. After a brief introduction a shuttle transfer will take you to Šilo on Krk Island. Upon arrival you may take some time to relax in your room or take a walk around Šilo. The detailed pre-tour briefing will be later in the evening with a group dinner preparation where you can learn how to prepare a traditional Krk meal (janjeći žgvacet sa šurlicama - lamb stew with home made pasta). Overnight stay in Šilo.

 

DAY 2 (sunday)

 

Šilo – Klimno – Meline – Biserujka Cave – Lake Njivice – Njivice – Sužan – Dobrinj – Šilo

Distance: 30 km (biking)
Breakfast and briefing. Your ride will start with the scenic coastal trail from Šilo to Klimno and then along the road to Meline Beach in the Bay of Soline, famous for its healing mud. Here you can wallow in the mud, take a swim or just relax in the sun. Cycling continues via Rudine to Biserujka Cave where you will take a guided tour of this characteristic karst landscape phenomenon. From there your trail ride goes through quickly changing harsh rocky landscapes and gentle meadows with grazing cows and horses along Lake Njivice. Time for a short break and possible refreshments in nearby Njivice, once a village of fishermen and today one of the main resorts on the island. The trail ride continues over the hills with magnificent views of Rijeka and the northern part of the Kvarner Gulf to the scenic view of the Soline Bay in the village of Sužan. From Sužan the trail riding changes to easy cycling and after Sveti Ivan Dobrinjski to a demanding uphill cross country ride towards Dobrinj. The town of Dobrinj lies on top of a 200 m high hill and is the administrative centre of one of the island’s municipalities. Here you will have lunch at an old square restaurant and some free time to explore this picturesque town by yourself. Return to Šilo by shuttle or by bike (6 km). Overnight stay in Šilo.

 

DAY 3 (monday)

 

Šilo – Cape Šilo – Žestilac – Risika – Vrbnik – Risika – Gostinjac – Polje – Šilo

Distance: 30 km (biking)
Breakfast and briefing. Cycle first to Cape Šilo to see a lighthouse and a tuna watchtower (tunera) – traditional ladder-like observation platform fishermen once used in search for tuna fish. Cape Šilo is also the point from which the entire eastern shores of the island of Krk can be seen. In a few minutes of trail riding you will get to the remnants of a Byzantine fort, a place which offers another great view. From there the ride continues through olive groves uphill to Žestilac, followed by easy cycling to Risika and a quick descent to the coast and a sandy beach with nearby ruins of the Church of St. Mark. After a short break you will continue on the scenic coastal trail to Vrbnik. There are a couple of beaches along the trail, so it’s possible to take a swim and relax in the sun. Lunch will be in Vrbnik in a traditional local restaurant with wine tasting of the famous local wine called Vrbnička Žlahtina. The old town of Vrbnik was built on a cliff above the sea in a distinctive architectural style. This is the place where you may take a stroll through the second narrowest street in the world. It’s also a great place to search for local products, wines or souvenirs. All purchased goods can be left in our shuttle and will be delivered to your apartment. On the way back to Šilo, the cycling route will take you through the famous Vrbnik vineyards and the villages of Risika, Gostinjac and Polje. Overnight stay in Šilo.

 

DAY 4 (tuesday)

 

Šilo – Chapel of St. Vitus – Gabonjin – Porat – Milohnići – Krk

Distance: 36 km (biking)
Breakfast and briefing. Today’s first cycling leg is the most demanding one as it runs through ascending terrain, so the first resting point will be just 5 km from Šilo, by the Chapel of St. Vitus, built in the twelfth century. The ascent continues for the next 3 km to the village of Kras, the highest settlement on the island (266 m MSL). After Kras, in the village of Gabonjin you will see the Park of the Glagolitic Alphabet and the Trail of Glagolitic Writers. The Glagolitic alphabet is the oldest known Slavic and Croatian script and one of Krk’s trademarks. A trail ride will lead you up to the Church of St. Peter, which is the highest point of the northern part of the island, from where you have an excellent view of the Krk island and the Kvarner Gulf. From there, a cross country trail goes downhill to the main road, followed by an easy cycling descent to Porat near Malinska, one of the most beautiful little ports of the Kvarner Gulf, where you can have refreshments or take a swim and relax on one of the beaches nearby. After the break, a trail ride will take you to the Fumak overlook lookout (61 m MSL) with a crucifix, which is also a sign-post for fishermen and seamen and a rugged cross country trail further on to Milohnići. A short stop on the way will be at the Church of St. Chrysogonus, built between the sixth and twelfth century. There will be a stop in the Milohnići – Poljica area for lunch at a konoba - a traditional restaurant. After lunch it’s time to go to the city of Krk, your next port of call. From here on, the ride will be easy, following the main road and a trail through the woods and olive groves. Arrival in Krk and overnight stay.

 

DAY 5 (wednesday)

 

Krk + trip to Rijeka
(no biking today)

Breakfast in Krk. A shuttle trip to Rijeka will depart around noon so free time in the morning can be spent on sightseeing, shopping or beach time. Rijeka is the largest Croatian port and after Zagreb and Split the third most populated city in Croatia. It’s a city of great history, commerce, industry and culture. After the guided city tour and lunch in one of the traditional Mediterranean restaurants, you may continue sightseeing on your own, go shopping or have a cup of coffee at one of the caffes on Korzo, the central street in Rijeka. Return to Krk is in the evening, followed by overnight stay in Krk.

 

DAY 6 (thursday)

 

Krk – Punat – Stara Baška – Batomalj – Baška

Distance: 18 km (biking) + 7 km (hiking)
Breakfast and briefing in Krk. Cycling to Dunat and then along the Punat Bay with a view of the islet of Košljun. A visit to to the islet and its Franciscan monastery from the fifteenth century can be arranged on the spot if you are interested. A brief stop in Punat for optional refreshments or beach time. From Punat cycling to Stara Baška goes pretty much uphill, crossing the 45th parallel up to the pass with a magnificent scenic view of many Kvarner islands. A rewarding view filled descent follows to Stara Baška where you can find some of the most beautiful beaches on the island. After lunch and beach time it’s time to leave the bikes and take a walking trail over the hill to Baška (2 to 3 hours). You will see trees and shrubs alongside sparse vegetation of the harsh stone landscape with old stone walls. But even in this barren land you may find some of the very important medicinal plants and culinary herbs, such as common sage. All herbs and shrubs are protected in Croatia and picking them is strictly prohibited. On the way you may also see mrgari – a flower-shaped sheepfolds, masterpieces of the native architecture. Similar sheepfolds can be found only in Scotland and Ireland. Landscape on the top is very much moon-like. The descent goes through the village of Batomalj, where harsh stone scenery is replaced by the woods. Arrival and overnight stay in Baška.

 

DAY 7 (friday)

 

Baška – Plateau of the Moon – Spring Žanac – Draga Bašćanska - Jurandvor - Baška
Distance: 26 km (biking)

Breakfast and briefing in Baška. Continuing uphill to the church of St. John and the Moon Plateau. From there you may enjoy in a magnificent view on the Baška Bay and the neighbouring islands of Prvić, Rab, Cres and Lošinj. Cycling through the Southeastern Plateau. The optional ride is to the Diviška Pond, a watering place for sheep and wild animals. This cross country ride will take you through a desolate but contrasting landscape, ranging from stone desert to pastures and woodlands. Downhill to Žanac Spring. Depending on the season, the Vela Rika Waterfall can be visited on the way.  Continuing  on the picturesque cycling path through the Baška Valley and Draga Bašćanska to Jurandvor. Cycling  path is marked by stone sculptures displaying the individual letters of the Glagolitic alphabet (Baška Glagolitic Path). Then you will visit the Baška Tablet Museum in the Abbey of St. Lucia. This is the place where the Baška Tablet, the first national document in Croatian history, was found. We continue cycling along the Vela Rika Creek to Vela Plaža and Zarok in Baška. The cycling part of your tour is now over. Late lunch in Baška. Spend the rest of the day on the beach, go to the old town and take a walk on the promenade. Overnight stay in Baška.

 

DAY 8 (saturday)

 

Baška – Bunculuka – Vela Luka – Mala Luka

Distance: 8 km (hiking), return by boat
Breakfast and briefing in Baška. Today’s hiking trail goes from Baška to Mala Luka Bay. From Bunculuka naturist camp there are two optional routes, one shorter and easier and the other longer and more demanding but also more attractive. The first trail goes over the hill straight to the Vela Luka Bay. The second trail follows the coast with some of the most beautiful beaches on the Adriatic but requires a demanding ascent through the picturesque canyon of Vela Vrženica. After a steep descent to Vela Luka you may find refreshments at a restaurant on the beach. You can also take a swim and relax on the beach. After the break the hiking continues to the scenic fort of Corinthia, with magnificent views of Vela Luka and Mala Luka. The descent to Mala Luka leads through the remnants of a Roman settlement from the fourth century. In Mala Luka you will have a home cooked lunch prepared by a traditional fisherman’s family and free time to spend on the beach. Return to Baška will be by boat. Overnight stay in Baška.


And that completes the final day of your Krk Adventure. After breakfast the next morning (sunday) a shuttle transfer will take you to Rijeka to the same meeting place at the railway station for your trip home.

REZERVACIJE / BOOKING

 

Za informacije i rezervacije molimo vas da popunite formular sa svim traženim podacima, a mi ćemo vam se javiti u najkraćem vremenu. Možete nas kontaktirati i na: Zen Adventures, tel: +385 99 2098 211 ili e-mail: zenbrigada@gmail.com

For info & booking please fill the form with all mandatory fields and we'll get back to you as soon as possible. You can also contact us: Zen Adventures, phone: +385 99 2098 211 or e-mail: zenbrigada@gmail.com

 

Your details were sent successfully!

bottom of page